Parlamentul European, mesaj de susținere pentru Republica Moldova, după dezvăluirile Maiei Sandu privind planul Rusiei

de: Dumitrescu Andrei
15 02. 2023

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis o scrisoare Republicii Moldova în care asigură solidaritatea, în timpul unei situații „interne dificilie și a contextului geopolitic”.

„În numele Parlamentului European, doresc să-mi exprim solidaritatea neclintită cu Republica Moldova și încrederea noastră în conducerea proeuropeană a Moldovei. Suntem perfect conștienți de situația internă dificilă și de contextul geopolitic cu care se confruntă republica dumneavoastră, intensificate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în scrisoare.

Parlamentul European susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind pregătit să ofere sprijin financiar și politic. Totodată, Metsola asigură că Republica Moldova va fi ajutată pentru a combate campaniile de propagandă și dezinformare „alimentate de Rusia”.

Fiți siguri că Parlamentul European va rămâne alături de Republica Moldova pe drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană. Vom continua să oferim sprijin financiar și politic și vom colabora cu dumneavoastră pentru a consolida reziliența țării dumneavoastră în ceea ce privește securitatea, aprovizionarea cu energie și combaterea campaniilor de propagandă și dezinformare alimentate de Rusia”, se arată în scrisoarea semnată de Roberta Metsola.

Scrisoarea trimisă de Roberta Metsola pentru Maia Sandu

„Locul Republicii Moldova este alături de noi, în familia europeană. Sper să ne întâlnim curând”, își încheie scrisoarea oficialul european.

Maia Sandu: Planul presupune folosirea persoanelor din afara republicii pentru acțiunile cu caracter violent

Scrisoarea președintei Parlamentului European vine la o zi după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia de planuri de destabilizare a Republicii Moldova.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara republicii pentru acțiunile cu caracter violent”, spunea luni, 13 februarie, președinta Maia Sandu.